podjelite

Garnitura za sjedenje je jako bitan element u svakom domu, zato što je smještene u dnevnom boravku, koji centralno mjesto za okupljanje obitelji i prijatelja. Funkcija sjedeće garniture je prvenstveno da nam pruži odmor, ali u mnogim prostorima služi kako multifunkcionalni komad namještaja na kojem se po potrebi i prespava. Prilikom odabira i kupnje sjedeće garniture moramo biti pažljivi.
Kupnja garniture, dvosjeda, trosjeda, fotelje ili sofe predstavlja veliko veselje , ali je i veliki rizik. Veseli smo jer ćemo konačno u stanu imati nešto novo, prema vlastitom ukusu, a rizik je jer ne znamo što zapravo kupujemo.

Sto pitanja si postavljamo:
Hoće li sjedala na mojoj kutnoj garnituri propasti i udubiti se za šest mjeseci?
Hoće li se mehanizam za razvlačenje na mom skupa plaćenom trosjedu rasklimati pa se više neće moći razvlačiti?
Zašto ova kožna garnitura košta 8.000,00 kuna u ona druga 25.000,00 kuna?
Jeli garnitura od puno kvalitetnije kože, ipak cijena je 23.000,00 kuna?
I što uopće znači sve skupa za mene?
I tako si postavljamo bezbroj pitanja, a odgovore ili nalazimo ili ne nalazimo na prodajnim mjestima, na blogovima, forumima kod poznanika……

Da Vam malo pomognemo i ukažemo na to što je bitno a što ne kod odabira tapeciranog ili tzv. ojastučenog namještaja.

Današnji tapecirani namještaj je tehnološki jako uznapredovao, kreatori su sve razigraniji, uz to sve kupac može sam u prodajnom salonu namještaja birati presvlaku za svoju sofu, bračni krevet ili slično. Bolji proizvođači namještaja nude odabir dimenzije, naravno tkanine, visinu, funkcije i još puno toga. No, kako se u svemu tome snaći? Cijena bi trebala biti pokazatelj kvalitete, ali to ne znači da je svaki sljedeći komad namještaja koji je skuplji za nekakvih sto kuna, ujedno i kvalitetniji od onog prethodnog.
Iskusni proizvođači tapeciranog namještaja kažu kako će gotovo sigurno kožna presvlaka na Vašoj garnituri od 4.000,00 kuna vrlo brzo raspucati i izlizati, a na onoj od 15.000,00 kn se to neće dogoditi. No, ima i garnitura od 35.000,00 kuna, što sada to znači po pitanju kvalitete u odnosu na one garniture o kojima smo ranije raspravljali, e pa to znači da se uz kvalitetu plaća i dizajn i ime proizvođača. U tom slučaju će prevagnuti Vaša želja za nečim stvarno posebnim i kvalitetnim ili za onim malo manje posebnim, a sigurno jednako kvalitetnim.

Idemo sada malo pisati o tome što je bitno na tapeciranom namještaju,

najvažnije je punjenje, jer o njemu ovisi udobnost i dugotrajnost, ujedno tvrđa sjedišta ne znače nužno duži vijek trajanja, moramo se raspitati o kvaliteti PU punjenja i dali se još nešto dodalo u sjedišta, poput raznih vrsta opruga, bonel jezgri ili sl…..Svakako da je kvalitetnija svaka sofa sa oprugama od one koja ih nema.

Dakle, za kvalitetu treba izdvojiti malo više novaca, dok se mnogi vode pravilom: bitno je da mi se ovaj trosjed sviđa i da je jeftin, a kada se rasklima kupit ću novi. To nije loš pristup ako ste sigurni da ćete si za par godina moći priuštiti mijenjanje namještaja.

Okvir ili konstrukcija kutne garniture ili  sofe, trosjeda i sl. da bi bile kvalitetne treba biti od punog drva, što jamči čvrstoću i izdržljivost. Zavucite ruku pod donju strane garniture i opipajte letvice od kojeg su materijala i koje su debljine.

Jastuci, pravilo je kažu što teže to bolje, znači da je ispuna gušća a samim tim i kvalitetnija.

Presvlaka najtrajnija i najizdržljivija je koža, no ako Vam se ne sviđa iz bilo kojeg razloga izbor tkanina za presvlačenje tapeciranog namještaja je stvarno velik. Kvalitetne tkanine su čvrsto i gusto tkane, imaju dobre testove na izdržljivost prilikom trljanja, a ne moraju nužno biti skupe, cijene uvelike ovise o dizajnu i proizvođaču. U svakom malo boljem prodajnom salonu namještaja kupac ima uzorke tkanina i prilikom odabira bi Vas trebao i znao informirati o kvaliteti pojedine tkanine.

Puno toga smo pretresli od toga koliko što košta, od čega je izrađeno ….. ali odluku donosite Vi naravno, ali mudro naprijed pregledajte ponudu informirajte se, razradite si financijski plan i onda idemo u kupnju. Bilo da se odlučite naručiti direktno kod proizvođača tapeciranog namještaja svoju sofu, sjedeću garnituru, trosjed ili krevet vodite brigu o kvaliteti izrade.
Često u životu obavimo impulzivnu kupnju, i što dobijemo punoooo kajanja, kupnja namještaja je ipak malo zahtjevnija zadaća i u tom slučaju ne bismo smjeli biti impulzivni kupci, odvažimo, razmislimo i onda kupimo. Dali će Vaša buduća sjedeća garnitura imati mehanizam za spavanje, ili spremnik za odlaganje stvari ili dali će Vaš trosjed imati široke stranice i glavonslon koji se podiže i spušta  to isključivo  Vi odlučujete prilikom odabira svog komada namještaja. O kvaliteti kutne garniture, dugotrajnosti kože kojom je presvučena, udobnosti kreveta na kojem svakodnevno spavate…o tome odlučuje proizvođač.
Svaki komad tapeciranog ili kako to moderni svijet kaže ojastučenog namještaja ima svoje prednosti i nedostatke, a o tome za što ćete se odlučiti odlučuje prostor za koji ste ga predvidjeli kao i Vaše životne navike.

Trosjed najčešće služi kao ležaj za spavanje, zato bi mehanizam koji je ugrađen trebao biti kvalitetan, izdržljiv i udoban, pogotovo ako služi za svakodnevno spavanje.

Trosjed Stars

Kutna garnitura zahtjeva velike prostore, ali je zato izvrsna za druženje a neki modeli imaju u sebi ugrađene mehanizme za razvlačenje koji imaju pravi madrac, istina živa da su ti modeli nešto skuplji, ali vrijede zato što nemate osjećaj da spavate na pomoćnom ležaju nego na pravom madracu, kao što je onaj koji se nalazi u Vašem bračnom krevetu.

Kutna garnitura cijena "Luna"

Fotelje su nešto manje zahtjevni komadi namještaja, najčešće  služe samo za odmaranje i opuštanje kod gledanja tv ili čitanja dobre knjige. Tu je najbitnije da je udobna, a veličinu ćemo odabrati s obzirom na to u koliki ju prostor moramo smjestiti.

Fotelja Relax

Bračni kreveti ili kreveti  za jednu osobu, su sa moga stajališta nešto na čemu nikada ne trebate gledati na novac, ipak većinu vremena provodimo spavajući, a ako nam nije bilo udobno i ako se nismo odmorili što smo napravili v? baš ništa. Zato pažljivo birajte svoj krevet ili francuski ležaj ili madrac. Na krevetu se morate odmoriti.

Bračni krevet "Vela"

Sofe i razni ležaji su dekorativni elementi u svakom domu, damski ležaj je trenutno jako popularan u svijetu uređenja interijera. Kod odabira damskog ležaja je bitna estetika i da se uklopio u ostatak interijera, tu ne morate previše razmišljati  o kvaliteti, to je dodatni element i mora biti lijep, sami naziv je dovoljan…ne treba nam više.

Sofe i ležaji razni

Vi birate, Vi plaćate, a mi stojimo na usluzi !!

Ako imate još nedoumica možda nam naš prethodni blog može pomoći: http://www.tapetar-majcen.hr/kada-odabrati-trosjed-garnituru

Vaš Tapetar Majcen